अरपा के
पैरी के धार | Arpa Pairi Ke dhar Mahanadi He apar | Cg Rajyageet 

🔉🔉🔉

अरपा पैरी के धार गीत को छत्तीसगढ़ी
की राज्‍य गीत घोषित किया गया है।

  • घोषित तिथि
    — 3 नवम्‍बर 2019
  • घोषणाकर्त्‍ता
    — श्री भूपेश बघेल मुख्‍यमंत्री छत्तीसगढ़
  • राजपत्र में
    प्रकाशित
    — 18 नवम्‍बर 2019
  • गीत रचना
    कार
    — डॉ नरेन्‍द्र देव वर्मा
  • गीत रचना
    वर्ष
    — 1973
  • राज्‍य गीत
    का गायन समय
    — 1 से 2 मिनट के बीच
  • Arpa PAiri Ke All Version Ringtone-Download

 

 अरपा के
पैरी के धार

अरपा पैरी
के धार महानदी हे अपार
,

इन्‍द्रवती
ह पखारय तोर पइंया ।

महूं पांव
परंव तोर भुइंया
,

जय हो जय हो
छत्तिसगढ़ मइया ।।

 

सोहय
बिन्दिया सही घाते डोंगरी
, पहार

चन्‍दा
सुरूज बने तोर नयना
,

सोनहा धाने
के संग
, लुगरा के हरियर रंग

तोर बोली
जइसे सुघर मइना ।

अंचरा तोरे
डोलावय पुरवइया ।।

 

महूं पांव
परंव तोर भुइंया
,

जय हो जय हो
छत्तिसगढ़ मइया ।।

 

रइगढ़ हाबय
सुघर तोरे मंउरे मुकुट
,

सरगुजा अउ
बेलासपुर हे बहियां
,

रइपुर कनिहा
सही घाते सुग्‍घर फभय

दुरूग, बस्‍तर सोहय
पयजनियां
,

नांदगांवे
नवा करधनियां ।

 

महूं पांव
परंव तोर भुइंया
,

जय हो जय हो
छत्तिसगढ़ मइया ।।




Dr Narendra dev varma Biography

डॉ नरेन्‍द्र
देव वर्मा के बारे में संक्षिप्‍त में
– डॉ नरेन्‍द्र देव वर्मा का जन्‍म
सेवाग्राम वर्धा में 4 नवम्‍बर 1939 में हुआ। डॉ नरेन्‍द्र देव वर्मा नाटककार
, कथाकार, कवि, समीक्षक, एवं भाषाविद
थे । आपने सुबह की तलाश
(हिन्‍दी
उपन्‍यास)
,  हिन्‍दी स्‍वछंदवाद
प्रयोगवादी
, नयी कविता सिद्धांत एवं सृजन, हिन्‍दी नव
स्‍वछंदवाद आदि ग्रंथों का प्रकाशन किया हैं।

डॉ नरेन्‍द्र
देव वर्मा ने छत्‍तीसगढ़ी गीत संग्रह अपूर्वा की रचना की जिसकी अपनी ही पहचान है ।
इसके अलावा इन्‍होंने
मोला गुरू
बनई लेते
की रचना की । इन्‍होने मोंगरा, श्री मां की
वाणी
, श्री कृष्‍ण की वाणी, श्री  राम की वाणी, बुद्ध की
वाणी
, इसा मसीह की वाणी, मोहम्‍मद
पैंगम्‍बर की वाणी पुस्‍तकों को हिन्‍दी में अनुवाद किया ।

  •  डॉ नरेन्‍द्र
    देव वर्मा की मृत्‍यु–
    8 सितम्‍बर
    , 1979 रायपुर में
    हुआ।

 

Arpa Pairi Ke Dhar English Translation By Author

 

Arpa
And Pairi, The Streams

And
The Great Mahanadi Flow,

Indravati
Washes Your Feet,

I
Salute Thee, My Land,

My
Mother Chhattisgarh

 

Hills
And Mountains Are

A
Bindiya On Your Forehead

The
Sun And The Moon, Your Eyes

You
Are Enriched With Golden Paddy

Your
Sari Is Green

The
Wind Flutters The Full Of Your Sari

I
Salute Thee, My Land,

My
Mother Chhattisgarh

 

Raigarh
Your Crown, Ceremonious And Beautiful,

Sarguja
And Bilaspur Are Your Hands

Raipur
Is Your Waist,

Dirg
And Bastar Are Your Feet,

Rajnandgaon
In Your New Belt

I
Salute Thee, My Land,

My
Mother Chhattisgarh

 



Hinglish Translation Of Arpa pairi Ke Dhar 

Arpa Ke Pairee Ke Dhaar

Arpa Pairee Ke Dhaar Mahaanadee He Apaar,

Indraivatee Ha Pakhaaray Tor Painya .

Mahoon Paanv Paranv Tor Bhuinya,

Jay Ho Jay Ho Chhattisagadh Maiya ..

 

Sohay Bindiya Sahee Ghaate Dongaree, Pahaar

Chandaab Surooj Bane Tor Nayana,

Sonaha Dhaane Ke Sang, Lugara Ke Hariyar Rang

Tor Bolee Jaise Sughar Maina .

Anchara Tore Dolaavay Puraviya ..

 

Mahoon Paanv Paranv Tor Bhuinya,

Jay Ho Jay Ho Chhattisagadh Maiya ..

 

Raigadh Haabay Sughar Tore Manure Mukut,
Saraguja Au Belaasapur He Bahiyaan, 
Raipur Kaniha Sahee Ghaate Sugghaar Phabhay
Duroog, Bast Ra Sohay Payajaniyaan, 
Naandagaanve Nava Karadhaniyaan .
 
Mahoon Paanv Paranv Tor Bhuinya, 
Jay Ho Jay Ho Chhattisagadh Maiya ..

 

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *